Vaste of variabele pensioenuitkering?

Als u een pensioenregeling hebt op basis van een kapitaal- of premieovereenkomst, komt er op de pensioendatum een kapitaal beschikbaar om een pensioenuitkering mee aan te kopen.

Vast of variabel pensioen

Sinds 1 september 2016 mag u uw pensioenkapitaal ook na uw pensioendatum gedeeltelijk of volledig blijven beleggen. Als u hiervoor kiest, is de pensioenuitkering (gedeeltelijk) variabel. De uitkering is dan onder andere afhankelijk van de beleggingsresultaten en de marktrente. De hoogte van een variabel pensioen kan jaarlijks stijgen of dalen. U kunt ook een vast pensioen aankopen, dan staat vast welk bedrag u per maand of kwartaal ontvangt. U kunt nu dus kiezen tussen een vaste uitkering, een variabele uitkering of een combinatie van beide.

Overige keuzes

Naast de bovengenoemde keuzes heeft u nog een aantal keuzemogelijkheden. Welke dat zijn, hangt af van uw pensioenregeling en de uitkering die u aankoopt. U kunt die terugvinden in het pensioenreglement. Hierover ontvangt u in principe ook bericht van uw pensioenuitvoerder. Wenst u de ingangsdatum van de uitkering te vervroegen, vraag dit dan op tijd aan.

Shoppen met uw pensioenkapitaal

Vaak bieden pensioenfondsen maar één soort pensioen aan, terwijl u altijd moet kunnen kiezen tussen een variabel en vast pensioen. Dat betekent dat u het recht heeft om uw pensioen bij een andere pensioenuitvoerder aan te kopen. Dat noemen we shoppen. Als uw pensioenfonds beide soorten pensioen aanbiedt, dan mag u meestal niet shoppen.

Heeft u een pensioenkapitaal bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling opgebouwd, dan mag u altijd shoppen voor de beste aanbieding!

Advies

Ik help u graag bij het maken van de keuze die het best bij u past. Met slimme software kan ik u snel én effectief een compleet inzicht geven in uw persoonlijke financiële situatie op dit moment en na ingang van uw (vroeg)pensioen. Indien u een partner heeft, nemen we zijn/haar situatie hier ook in mee. Uiteraard kijken wij dan ook naar de financiële situatie na een overlijden.

Advies gewenst? U kunt mij bereiken via:
T: 055-7851377
M: 06-16026504
E: erik@hertgerspensioenadvies.nl

Benieuwd wat Hertgers Pensioen Advies voor u kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact op