Wat moet ik doen met mijn beleggingen nu Rusland Oekraïne is binnengevallen?

Het is u vast niet ontgaan dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. De Russische president Poetin heeft inmiddels de afvallige gebieden in Oekraïne erkend en stuurt nu aan op demilitarisatie van het land. Het Westen heeft al gereageerd met sancties en er zullen nog zwaardere maatregelen volgen. Deze feiten zorgen voor onrust en dit zien we direct terug op de beurs.

Wat moet u doen als belegger in tijden waar oorlog nu dagelijks de talkshows beheerst?
Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar eerdere vergelijkbare gebeurtenissen en de impact daarvan op de beurzen.

GebeurtenisDatum1 dag beursbewegingmaximale daling S&P-500Dal na # dagenDagen beurs weer op niveau
Raketcrisis in Cuba16-10-1962-0,3%-6,6%818
Aanslagen Olympische Spelen München5-9-1972-0,3%-4,3%4257
Invasie Irak in Koeweit2-8-1990-1,1%-16,9%71189
Aanslagen 11 september11-9-2001-4,9%-11,6%1131
Crisis rond raketproeven Noord Korea28-7-2017-0,1%-1,2%718

Al deze gebeurtenissen hebben geweld als gemene deler en in alle gevallen ging het om onrust tussen het Westen en het Oosten. Opvallend daarbij is dat de beurs binnen maximaal een half jaar herstelde. Het grote gevaar van de oorlogsdreiging voor de belegger lijkt niet de oorlog zelf te zijn, maar de paniek van de mensen die beleggen. Waar het in Oekraïne voor de inwoners nu levensgevaarlijk is, verandert er bij ons nog weinig in ons leven.

De vraag die nu rijst is: moet u iets veranderen aan u financiële situatie? Als uw persoonlijke situatie niet verandert, waarom zou u dan wel iets veranderen aan uw financiële planning?


Beleggen doet u bij ons altijd vanuit een financieel advies, want beleggen zonder plan is als cappuccino zonder melk. Het klopt niet. Het plan is gemaakt voor de toekomst en houdt rekening met stijgingen en dalingen op de beurzen. Dit is namelijk van alle tijden. Hieronder ziet u een afbeelding met allerlei gebeurtenissen van de laatste decennia en hoe de beurs daarop reageerde. Bijvoorbeeld: de terroristische aanslag op 11 september en recenter; de gevolgen van de coronapandemie op de beurs. Het valt op dat de heftige dalingen snel weer herstelden. Kortom: om een goed resultaat te bereiken is rust belangrijk. Zorg altijd voor een solide buffer voor onvoorziene tegenvallers op de spaarrekening. Het geld dat u belegt heeft u dan niet nodig op de korte termijn.

Korte termijn crisis vs lange termijn kansen

Om te bepalen of u wél iets moet doen; beantwoord dan de volgende vragen voor uzelf:

  1. Heeft u nu onverwacht geld nodig?
  2. Heeft u een grote financiële tegenvaller?
  3. Heeft u uw beleggingsdoelstelling bereikt?

Is het antwoord drie keer “nee”? Dan bent u oké. U zit dus goed en u hoeft niks aan uw situatie te veranderen. Twijfelt u of de belegging nog bij u past of wilt u weten wat de gevolgen zijn van dalingen en stijgingen op de beurs? Maak gerust een afspraak via erik@hertgerspensioenadvies.nl of 06-16026504.

Benieuwd wat Hertgers Pensioen Advies voor u kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact op