Zo regelt u een beter inkomen voor later

We worden er horendol van inmiddels. De participatiemaatschappij. Iedereen moet meer voor zichzelf zorgen, want vadertje Staat heeft niet meer de mogelijkheden die hij vroeger had. Dus, wordt nu van u verwacht uw zaken zelf te regelen. Bijvoorbeeld de studieschuld, eerste woning van de kinderen én uw eigen pensioen. Bij dat laatste helpt de overheid toch nog een handje.

Hoe de belastingdienst u helpt met een beter pensioen

Misschien heeft u wel eens gehoord van een lijfrente. Dit zegt de belastingdienst op de website:

“Met een lijfrente zorgt u op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen […] als u met pensioen gaat.”

Dit werkt als volgt. Ik reken voor u uit wat u jaarlijks fiscaal voordelig mag storten. Dit heet de jaarruimte. Dit stort u op een spaar- of beleggingsrekening of in een lijfrenteverzekering, zodat u vermogen opbouwt voor later. Vaak klinkt beleggen eng, maar ik laat u graag zien dat dit meevalt als u de tijd heeft.

Deze zogeheten jaarruimte mag u van uw inkomen aftrekken, waardoor u dus minder belasting betaalt. Anders gezegd: u legt ‘bruto’ in. De belasting betaalt u pas later als u de lijfrente laat uitkeren. Wat is dan het voordeel? Voor uw AOW-leeftijd is het tarief van de inkomstenbelasting hoger dan daarna. U haalt daarmee dus direct een belastingvoordeel tot wel zo’n 13%.

Een kleine stap nu, een gigantische sprong later

Naast een fiscaal voordeel is er nog een voordeel aan de lijfrente: u mag er niet aankomen. Neemt u geld op uit uw lijfrenterekening? Dan betaalt u een forse boete. Dit voordeel klinkt misschien vreemd, maar het helpt u enorm. Onderzoek leert ons dat veel mensen irrationele beslissingen nemen met hun geld. Bijvoorbeeld het verkopen van aandelen na een grote daling of uit impuls bepaalde aankopen doen. Dit gaat niet met uw lijfrenterekening. Uiteraard kunt u wel veranderen van opbouwvorm, maar grote blunders zijn moeilijker te maken. Dit zorgt dat de kleine stap die u kunt zetten door jaarlijks uw jaarruimte te benutten, u op pensioenleeftijd ineens een gigantisch beter pensioen kan opleveren.

Hoe mag ik u helpen?

Niets is zo ongelijk als ongelijken, gelijk behandelen. Dus voordat u besluit te kiezen voor een lijfrente, adviseer ik u graag wat het beste bij u past. Want sommige mensen hebben alles goed op orde en hoeven niets meer te regelen, terwijl anderen helemaal geen pensioen hebben. Daarvoor is financieel inzicht en een plan belangrijk. Hierin nemen we ook uw hypotheek, inkomen en pensioen van uw partner en andere belangrijke zaken mee. Meer informatie over het maken van een financieel plan en de werkwijze die wij hierbij volgen vindt u hier.

De eerste stap die u kunt zetten voor een betere oude dag is contact met mij opnemen. Dit kan door het contactformulier in vullen of via 06-16026504 of erik@hertgerspensioenadvies.nl. Ik help u graag .

Benieuwd wat Hertgers Pensioen Advies voor u kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact op